AUTOMATED PACKAGING SYSTEMS LOOPT MEE BIJ TVH - THERMOTE & VANHALST

AUTOMATED PACKAGING SYSTEMS LOOPT MEE BIJ TVH - THERMOTE & VANHALST

De prepack-afdeling bij TVH - Thermote & Vanhalst gonst van de bedrijvigheid. Om de voorraad voor de orderpickers constant op peil te houden, worden dagelijks duizenden onderdelen voor heftrucks transportwaardig verpakt. Van bout tot motor, meer dan 500.000 verschillende stuks  worden er verwerkt. Het overgrote deel daarvan gaat in een Autobag-zakje en dus draaien de vijf verpakkingsmachines op volle toeren.  Hoe dat allemaal precies in zijn werk gaat, vertelde ons Philip Halsberghe bij een bezoek aan TVH in Waregem.

Als Goods-in Manager Operations, is Halsberghe verantwoordelijk voor de afdeling prepack bij TVH.  
De eerste stop op de rondleiding brengt ons meteen bij de eerste machine die Automated Packaging Systems (APS) leverde aan de one-stop shop in onderdelen en toebehoren voor material handling, industriële en landbouwmachines. “Dit toestel dateert uit 1996 en heeft indertijd de verhuis vanuit onze vestiging in Gullegem met glans overleefd”, lacht Philip Halsberghe. “Niet kapot te krijgen, deze machine!”

Op één lijn  
In prepack zijn vijf verpakkingsmachines van Automated Packaging Systems continu in gebruik, waarvan drie Autobag-toestellen en twee tafelmodellen. Het ‘oudje’  - een Autolabel HS-100 EXCEL -  is ideaal voor de grote runs, met telkens een serie van 20 voorbedrukte zakjes die klaar zit tussen printer en operator. Snel werken is het resultaat: de operator scant de barcode op de volgende bak met onderdelen, de data worden doorgestuurd naar de computer en het verpakken van de batch kan starten. Halsberghe: “Essentieel voordeel hierbij is dat zowel de verpakkingsmachine als ons systeem op Datamax draaien. Plug & play in de praktijk!” 

De AB 180 kwam er in 2005 bij. Ook deze machine kan probleemloos grote runs aan. Bovendien zijn de voorgeprinte zakjes sterk genoeg om zwaardere stukken betrouwbaar te verpakken. “Van dit type machine brengen we een nieuwe versie met lichtgordijn”, bevestigt Anke T’Kindt van APS. “Voor een nog veiliger bediening.”

Ondertussen zijn we bij de AB 255 One-Step aanbeland. Deze is weliswaar trager, maar makkelijker in gebruik bij kleine runs. Hier wordt geprint ‘à la minute’ en dus is er bij een laag aantal stukken geen verlies van zakken. Hetzelfde geldt eigenlijk voor beide PaceSetter-tafelmodellen. Het aanbieden van een stuk en het printen gebeurt bijna in één beweging.

Zowel de machines in de ‘Autobag-zone’ als de kleinere toestellen zijn makkelijk in gebruik. De zakjes worden niet alleen opengeblazen, de operator heeft ook veel manipulatiemogelijkheden om het werk snel, veilig en comfortabel te kunnen uitvoeren.

Beschutte werkplaats
Het blijft echter niet bij die vijf machines op de TVH-werkvloer zelf. De internationale speler in ‘Parts & Accessories’ doet voor de grote, repetitieve verpakkingsopdrachten een beroep op Mariasteen, beschutte werkplaats in Gits. “Nadat we Mariasteen de garantie gaven op frequente verpakkingsopdrachten, heeft onze partner zelf een Autobag-machine aangekocht”, zegt Halsberghe. “Circa 20 tot 30% wordt aan de beschutte werkplaats uitbesteed. De verpakking gebeurt er volgens dezelfde hoge kwaliteitsstandaard dan diegene die we intern hanteren. Ook bij Waak, de andere beschutte werkplaats waarmee TVH samenwerkt, staat trouwens een verpakkingsmachine.”

Op stapel
“TVH blijft continu zoeken naar optimalisatie”, aldus Philip Halsberghe. “In de prepack is het bijvoorbeeld de bedoeling alle verpakkingsmachines op één lijn te plaatsen en zo het werk nog effiënter te organiseren.” 

Het is één van de plannen die momenteel op stapel staan. Daarnaast wil TVH op termijn ook hoeveelheidsverpakkingen invoeren, waarbij onderdelen steeds in een bepaald aantal worden aangeboden. Dit zal uiteraard extra logistieke vereisten met zich brengen. “Inderdaad”, knikt Halsberghe. “Zeker omdat klanten ook per stuk zullen blijven bestellen.”

Met de overname van Bepco, aanbieder van onderdelen voor landbouwmachines,  gaat TVH - Thermote & Vanhalst terug naar zijn roots. Het bedrijf met vestiging nabij Luik, kan voortaan genieten van de knowhow van TVH op vlak van aankoop. De overname is ook goed nieuws voor Automated Packaging Systems. Halsberghe: “Er is effectief sprake van om daar een Autobag-machine te plaatsen.”
De ervaring van APS met Bepco in het VK speelt zeker een rol, maar doorslaggevende factor is ongetwijfeld de goede samenwerking die TVH nu al jaren onderhoudt met APS. 
Halsberghe besluit: “In 2013 hebben we met onze Autobag-machines, inclusief die in Mariasteen en Waak, in totaal om en bij 3.200.000 stuks verwerkt. Nogal evident dat TVH daarvoor moet kunnen rekenen op een leverancier van kwaliteitsmachines!”

Voor meer informatie:
Automated Packaging Systems Europe
Leuvensesteenweg 542 – unit C2/4
1930 Zaventem
Tel.: +32 (0)2 725 31 00
Fax: +32 (0)2 725 33 62
Website: www.autobag.com

Over Automated Packaging Systems:
In 2012 bestond Automated Packaging Systems 50 jaar. De onderneming, met hoofdzetel in het Amerikaanse Streetsboro (Ohio), is wereldmarktleider in het ontwerpen en bouwen van flexibele verpakkingsoplossingen. Essentieel in het gamma zijn de authentieke Autobag®-verpakkingsmachines en de voorgeopende plastic zakken. Automated Packaging Systems produceert als enige Autobag® zakken-op-rol, speciale SidePouch™- zakken en AirPouch™-luchtkussens. Een breed gamma filmmaterialen, gaande van standaard polyethyleen en polypropyleen tot nylon en complexe gecoëxtrudeerde materialen, zijn verkrijgbaar in diverse formaten en voor uiteenlopende zakfuncties.

Automated Packaging Systems heeft vijf productiecentra en verkoops-, service- en distributiekantoren in
Noord-Amerika, Europa, Latijns-Amerika en Azië. Wereldwijd gebruiken meer dan 30.000 klanten de systemen
van Automated Packaging Systems voor hun verpakkingstoepassingen. Op kwaliteit en service worden dan ook
nooit toegevingen gedaan. Het System Advantage™ Programma brengt machines, materialen en service samen
tot totaaloplossingen voor geoptimaliseerde verpakkingsprestaties aan een gereduceerde kost.

De BeNeLux-organisatie van Automated Packaging Systems Europe is gevestigd in Zaventem, België.

Het gebruik van het ® of ™ symbool geeft aan dat Automated Packaging Systems, Inc. handelsmerkrechten heeft geregistreerd of geclaimd in de Verenigde Staten. Deze handelsmerken kunnen ook geregistreerd zijn in andere landen en het wettelijke gewoonterecht kan van toepassing zijn in landen waar deze rechten worden erkend.